Mingmeng begeleiding
  

Voetreflexen

Voetreflexzonemassage.

De voetreflexmassage zou je kunnen zien als een onderdeel van de reflexzonetherapie of reflexologie. Deze alternatieve geneeswijze gaat ervan uit dat lichaamsdelen en organen (energetisch) in verbinding staan met de “reflexen”.

Hier gaat het om de reflexen op de voeten.
De massages van deze zones of plekken op de voeten bevorderen de energie, 
doorstroming van het gehele lichaam en de corresponderende lichaamsdelen of organen.
Door druk uit te oefenen op een speciale manier kan je aan de hand van het pijnsignaal vaststellen hoe de energetische toestand van het lichaamsdeel of orgaan is. Stimuleren, sederen of harmoniseren van deze energie, door bepaalde technieken te gebruiken (bv moxa) is een deel van de behandeling.

Reflexzones zijn ook op andere plaatsen op het lichaam te vinden. Gezicht, handen en op de oren (zie elders op deze website). Volgens de reflexologie zijn deze plekken door zenuwen of meridianen verbonden aan de corresponderende organen/ lichaamsdelen. Niet alle literatuur is hierover eenduidig. De zenuwbanen zijn anatomisch veelal niet gekoppeld aan deze reflexen. Ook de meridianen lopen niet langs of over deze reflexzones. De moderne geneeskunde erkent deze vorm van therapie dan ook niet, Aanwijsbare koppeling aan ziektes en veroorzakers is niet te maken.
Ik gebruik deze techniek vooral als aanvulling om de energetische gesteldheid te beïnvloeden en als onderdeel van een behandeling.


Terug naar "Richtlijnen / disciplines"


Terug naar "HOME".